петък, 11 март 2011 г.

Коледно порно

Нощ.
Време на вдъхновение.
Даже само безбройните нощни работи са достатъчни за да накарат всяко на готовност въображение да пламне : нощни пазачи, проститутки, сводници, таксиджии, фурнаджии, медицински сестри и всяка възможна друга комбинация ( курва – нощен пазач ), оцеляват в – и само заради – нощта, когато останалите пречат човека до тях с хъркането им. Но тази нощ не беше като всяка друга. Тази нощ е причината да се закупят тинове от подаръци, километри от светещи лампички, нощта – каталит, когато тъжните се чувстват още по-тъжни и веселите изпитват вина : Нощта на Коледа.
В площадите хората почнаха да понамаляват и бавно бавно кметовете, продавачите на захарният памук и крадците, теглиха чертата за да проверят печалбите от нощта, обновявайки срещата им за нобогодишната нощ.
В апартаментите, в празничното украсените с геноцида на елхите холовете, последните роднини оставиха червило на бузите на другите казвайки ”довиждане и до нова година. Нали се разбрахме? У нас...”
По телевизията – предполагаше се – че имаше празнична програма, но само най-добре информирани разбираха разликата...
...четири часа по-късно, почти всичко беше тихо. Върху града беше паднала една тишина която носеше аромата на алкохолни изпарения, въглени и самота.
В един апартамент на третия етаж, дванайсет годишен Тома не участваше в пазенето на тази тишина и имаше много сериозна причина за да стори така. Тази причина имаше корените й точно преди една година, тогава когато повлиян от съученика му Тодор ( на когото родители опитваха да покрият факта, че не им се занимава с него, с пари ), беше поискал от Дядо Коледа да му донесе един playstation. Но Дядо Коледа не му направи услугата и Тома под елхата намери една кутия Lego и ”Вълшебният свят на животните” на DVD.
Поведението на малкия срещу Дядо Коледа коренно се промени онази нощ и от любов и уважение се превърна на отвращение и отмъщителна омраза ( която се подновяваше всеки път когато Тодор го канеше у тях да играят на неговото playstation ). Омразата на малкия остана непоколебима през цялата година. Нито подаръците за рожденият му ден, нито лятната почивка на морето, нито факта че същата година даже му подариха колело не промениха нищо. Беше миналата една година и сега беше моментът за отмъщението. 3:15’ и тома стоеше скрит зад пердето на хола с точилката на майка му на ръцете търпеливо очаквайки да го върне на брадатият спонсор на коледната радост.
1:46’ - Под мостта на центъра на града, намериха мъртъв млад мъж останал все още неизвестен. До него намерили са спринцовка и лъжица. В десния джов на панталона мъ полицайте открили бележка с надпис : ”Иисус-Христо спасява”. От полицйята се съмняват, че младежът бил член на религиозна секта.
Около 3:30’, Тома чу шум на коридора и стъпки да приблизават към хола. Стегна точилката на ръцете му и в пълна готовност наблюдава тъмна фигура да влиза в хола. Беше готов да нападне когато една подробност ( и после още една и още една ) го спря : Дядо Коледа не носеше чувал, и доколкото можеше да види в тъмното нямаше нито брада нито беше облечен в униформата му. Също така вместо да отиде до камината и да остави подаръците, затвори леко вратата която разделяше хола от останалият апартамент и отиде към сексия с телевизора и DVD-тата.
Недоразвитият все още мозък на малкия работеше на пълни обороти, но не успяваше да разбере какво точно се случваше. Дядо Коледа който миналата година му подари някакъв тъп филм, върна се тази година обръснат, без униформа и сега, след като тайно ровеше на филмите на баща му, сега пуска да гледа един от тях.
От мястото му Тома не можеше да види екрана, но не след дълго почна да чува женски стенения от телевизора и мъжки гласове да заповядат на неразбираеми за него езици. Скоро самият Дядо Коледа започна да пъшка, в началото тихо но после по-често и по-силно.
Умът на Тома съвсем блокира! Никакво нормално обяснение не успя да измисли за случилото се, но така или иначе беше дошло времето да се намеси. С един бърз скок измъкна се зад пердето и с цялата му детска сила стовари по главата на Дядо Коледа точилката.
2:03’ – Замръзнал се намери на краен квартал на града 55 годишен беработен Георги Христов. В ръката му се намери пластмасово шише без етикет със силен мирис на вино. В устните му все едно имаше иронична усмивка. В джоба му се намира бележка с единствено върху нея написана дума : ”Жалко”.
Когато майка на Тома влезна в хола притеснена и уплашена от шума видя следващото:
а. Съпруга й гол от кръста надолу, да лежи на килима в полусъзнание с боксерките му свалени на глезените.
б. В телевизора един огромен горд афроамерикански пенис ( politically correct за черен хуй) оставен върху едни също така огромни женски гърди.
в. Сина й да държи точилка на ръцете му, да гледа шокиран ту към баща му ту към телевизора, психично травмиран за остатъка от живота му.
3:34’ – В Нощтта на Коледа решил да отнеме собствения си живот Х.П. 32 годишен. Според съседите, беше наскоро уволнен от работата му и броени дни преди това прибирал се рано вкъщи и вместо пижамите му в гардероба намерил голият му брат. За необясними причини последната му мисъл беше ”шибан самолет”, в ръката му се намери бележка с надпис : „че не сварихме раждането му...щяхме да сме живи и тримата”.
Коледа е за всички.
Както във всеки друг празник, едни се усмихват даже когато са мизерни, други създават за себе си перфектният свят от рекламите и после се чудят защо не са щастливи. Други заради нещастието си стават известни за пет минути във вечерните новини с надпиц отдолу ”Тези които никога не празнуват” и после нищо.
Други горките една чекия са опитали да направят, коледна такава и от новата година ще говорят само с адвоката на жена им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар