събота, 2 април 2011 г.

Тайнственото Време

Какво значение има дали е Вторник или Петък когато блакът е с максимална скорост надолу по хълма и релсите не издържат? Кой ще попита за датата? Какво стойност ще има точният момент на дерайлирането?
Неуправляем катастрофира и вагоните заедно с каргото се унищожава. Имат ли значение точните и добре измислените маршрути точно в този момент?
Само машинистът, очуден че е е оцелял, изведнъж усеща едно странно спокойствие. Никога няма да е същият.
Открива реката която минава наблизо и за която никога не би предположил, че съществува. Минава през нея и завинаги измива страхорете и притесненията му.



Моментът за да се върти ключа за освобождаване от затвора продължава повечв от двайсет години. Този момент е безкраен. Запаляйки първата цигара, този който изгасна греховете и младостта му в една дупка усеща времето по друг начин.
Няма вече седмици и месеци. Докато се разсъмва вижда една по една да се включват светлините на града, като цигари на скрити някъде пушачи които го наблюдават. Една по една, секунди на едно време-океан което се намира пред него безкраен.



Всички очакват новата година с украсите, лампичките и преструвана радост. Само едно момиче в цеха за подаръци знае, че новогодишната нощ не съществува и затова и подаръците нямат никаква стойност, никакво значение.
Те са материя която се жертва в името на материята. Чиста потребителност. Любовта е един подарък който не се подбира в кутиите. Никаква кутия не може да подбере времето когато си мечтаеш. Връзва лентата на която прави панделките на подаръците на възел.
Знае, че когато дърпаш крайщата на възела той става по-силен. Чуства се толкова силна, че напуска кутиите с подаръците и панделките. През нощта се напива в бара без да пие. Усеща ритъма в кръвта й да белези времето което няма часове, само удари. Както танцува, всички я гледат. Не просто едно момиче, а един жив празник който танцива пред тях.



Затворен прозорец. Ръцете кото го затвориха, сега треперейки разкопчават последното копче което блести като пълнолуние.
Двамата се срещат там където не съществуват имена. Треперят защото всяко беззначимо движение тука и сега е вълшебно, всяко вдишване и издишване има значение. Тайнственото време се появява и на тях. Това време, без избягвания, заместители и неврози, е една нощта пеперуда която незнайно как влиза през затвореният прозорец и стои неподвижна на стената.

Няма коментари:

Публикуване на коментар